Cases

Vastgoed inspectie – Gevangenis Eikenstein in Zeist

De voormalige jeugdgevangenis in Zeist: Eikenstein, krijgt een nieuwe bestemming. Het pand wordt gerenoveerd en verbouwd, er worden ongeveer 200 woningen gerealiseerd voor verschillende doelgroepen. Voor de renovatie van dit pand winnen wij de 0-situatie in en verwerken wij de ingewonnen data tot een 3D-mesh. Deze 3D-mesh presenteren wij in ons online portaal. Hierdoor is Royal Haskoning in staat om een volledige vastgoed inspectie conform NEN2767 vanaf haar bureau uit te voeren.

In het monumentale pand Eikenstein werd meer dan honderd jaar lang lastige jongeren opgevangen. De voormalige jeugdgevangenis wordt onderdeel van een nieuw woongebied met uiteindelijk zo’n 200 huizen voor jong en oud. Wij leveren de data aan waarmee Royal Haskoning de inspectie kan uitvoeren en de hoeveelheden kan berekenen. Doorat het pand een Rijksmonument is, is nauwkeurigheid op de millimeter vereist.

Inwinnen met drones

Voor het inspecteren van dergelijke complexe gebouwen is het inwinnen van de data met behulp van professionele drones de beste optie. De meerwaarde van drones is dat alle moeilijk toegankelijke locaties goed in beeld gebracht worden. Hierbij is een hoog detailniveau van groot belang zodat de afwijkingen en schades zichtbaar zijn op millimeter niveau.

Wij winnen de 0-situatie van de voormalig justitiële inrichting in vanaf de grond en vanuit de lucht. Dit doen wij met een drone voorzien van een 100 megapixel camera. Door de inzet van een drone met een 100 megapixel camera wordt de actuele situatie inclusief de gebreken van het pand op een enorm detailniveau in kaart gebracht. Onderstaand ziet u een tweetal originele 100 megapixel foto’s. Klik op de afbeelding om het enorme detailniveau te ervaren.

Hoeveelheden

Royal Haskoning gaf aan dat het voor hen belangrijk is om hoeveelheden te berekenen van de elementen die zich aan het monumentale pand bevinden. Elementen zoals: dakgoten en gevels. Van de ingewonnen data realiseren wij een 3D-mesh (Digital Twin). In deze 3D-mesh is het berekenen van de hoeveelheden van de elementen in vierkante meters (m²) eenvoudig.

Als eindproduct leveren wij een 2D-orthomosaic (hoge resolutie 2D-gegeorefereerde plattegrond), 3D-puntenwolk, 3D-mesh en een online portaal. 

Fotorealistische data: de 3D-mesh

Eén van onze eindproducten is een interactieve 3D-mesh. Een 3D-mesh is een bundeling van alle gemaakte beelden. Het is een kleurecht en hoog gedetailleerd 3D-model dat ook nog eens nauwkeurig op X, Y en Z ligt. Een 3D-mesh geeft de huidige situatie van Eikenstein op een levensechte manier weer. Deze 3D-mesh is geschikt voor het meerjarig onderhoudsplan (MJOP).

In een later stadium is het mogelijk om van deze 3D-mesh een 3D-Revit model te maken. Vanuit dit Revit model kan de data uitgewerkt worden tot een bouwkundige tekening.

Via ons online portaal kan de opdrachtgever werken met de 3D-mesh in combinatie met de 100 megapixel foto’s. Hiermee stellen wij Royal Haskoning in staat om de vastgoed inspectie volledig vanaf haar bureau uit te voeren. In onderstaande video ziet u de gegenereerde 3D Mesh.

Het online portaal

Het online portaal is erg gebruiksvriendelijk, intuïtief en snel. Zo hoeft de opdrachtgever niet met grote databestanden te werken maar kunnen ze via een online portaal bij alle data van Eikenstein.

De 3D-mesh is de basis om te navigeren. Hoe? De opdrachtgever klikt op een willekeurige positie in de 3D-mesh, waarna de fotobeelden van dit specifieke punt worden weergegeven. Zo hoeft de opdrachtgever niet door duizenden foto’s te bladeren om juist die foto in het perspectief te vinden wat hij of zij zoekt. De gedetailleerde fotobeelden worden namelijk automatisch naar voren gebracht.

Daarnaast is het gemakkelijk om in dit online portaal opmerkingen toe te voegen, schades aan te geven en oppervlaktes te meten en berekenen. Vervolgens is het mogelijk om alle bevindingen te exporteren naar een PDF formaat. 

In totaal zijn er circa 2.000 100 Megapixel foto’s gemaakt die aangeboden zijn in ons online portaal. Naast het aanleveren van een online portaal werden ook de hoeveelheden bepaald van de gevels en goten voor het MJOP en de inspectie conform de NEN2767. Eenmalig inwinnen, meervoudig gebruik”.

Transformatie van een monumentaal pand

Het meer dan 100 jaar oude monumentale pand wordt door Plegt-Vos en Fakton Capital getransformeerd.

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly