Cases

Topwind – Inspectie en DTM Windmolenpark Slufterdam

In opdracht van Topwind Consultancy B.V. heeft Eyefly onlangs windmolenpark Slufterdam in zowel 2D als 3D in beeld gebracht. De drone data had twee functies voor onder andere het in beeld brengen van de nul-situatie in 2D en 3D en het maken van een Digitaal Terrein Model voor de aanleg en bouw van een tiental extra windturbines.

Meer data met Drones Topwind kwam met de vraag binnen om het windmolenpark Slufterdam te inspecteren. In samenwerking met Geomaat is er nagedacht over het beste product voor de klant. Vervolgens is er gekozen om met een drone hoge resolutie opnames te maken en om op basis van de orthomosaic (2D plattegrond) de inspectie uit te voeren.
Om een inspectie uit te voeren met drone beelden was echter een erg hoge resolutie vereist om ook de kleine details te kunnen zien. De GSD (Ground Sample Distance) ofwel het aantal centimeters per pixel op de gegeorefereerde orthomosaic bedroeg 0,75 cm/pixel.

In 2 dagen werd het gehele gebied á 150 hectare ingewonnen met een nauwkeurigheid van circa 2 á 3 cm XY en 5 cm in de Z. Door deze hoge nauwkeurigheid en de grote hoeveelheid data was de vertaalslag naar het maken ven een DTM (Digitaal Terrein Model) snel gemaakt. Kortom, één keer meten/vliegen, veelvoudig gebruik! Op basis van de geleverde DTM worden nu nieuwe windturbines geplaatst en gebouwd. Geomaat heeft op basis van een kwaliteitsrapportage de nauwkeurigheden aangetoond en zorg gedragen voor consistente en betrouwbare data.


*Afbeelding van DTM

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly