Cases

Peperbus Zwolle in 3D

In opdracht van de gemeente Zwolle heeft Eyefly de Peperbus in Zwolle ingemeten. De Peperbus is het aangezicht van Zwolle en typerend voor de stad. Hierdoor is het belangrijk dat dit gebouw goed onderhouden blijft.

De Peperbus heet eigenlijk de “Onze-Lieve-Vrouwetoren”, ‘Peperbus’ is een bijnaam voor de toren die zijn naam dankt aan haar vorm. Met zijn hoogte van 75 meter is de markante toren al van veraf te zien. In samenwerking met OOG Vastgoedadvies hebben wij de Peperbus ingemeten met een drone. De ingewonnen data wordt gebruikt voor een meerjarig onderhoudsplan (MJOP) voor de gemeente Zwolle. Wij maken de beelden en het MJOP wordt door OOG vastgoedadvies opgesteld.

Inspecteren

Voor het inspecteren van dergelijke complexe gebouwen is een drone de beste optie. De meerwaarde van drones is dat alle moeilijke toegankelijke locaties goed in beeld gebracht worden. Alle data realiseren we in een hoog detailniveau en we hebben verschillende software mogelijkheden om de data goed aan te bieden.

3D-mesh 

Wij koppelen alle foto’s aan elkaar, zo wordt dit een 3D-mesh. Deze 3D-mesh leveren wij aan de gemeente Zwolle. De 3D-mesh geeft een goed totaalbeeld van de gehele toren en het eventuele onderhoud wat eraan gepleegd moet worden. In de 3D-mesh kan er tot originele fotokwaliteit ingezoomd worden.

De ingewonnen data presenteren we in ons online platform. In ons online platform kan er overal in de 3D-mesh geklikt en ingezoomd worden. Wanneer je op een specifiek onderdeel klikt verschijnen de specificaties van dat onderdeel in beeld. Ook is het mogelijk om opmerkingen en annotaties aan bepaalde punten in de 3D-mesh toe te voegen. Vervolgens is het mogelijk om alle bevindingen te exporteren naar een PDF formaat. Zo kan in één oogopslag bekeken worden waar de eventuele gebreken van het gebouw zich bevinden. Het detailniveau van de 100 megapixel foto’s is kleiner dan een mm. Zie hieronder een animatie van hoe het platform werkt.

Meerjarig onderhoudsplan

Het eindproduct wat wij leveren is een interactief 3D-model. Hier kan de opdrachtgever vanaf kantoor haar inspectie op uitvoeren voor het meerjarig onderhoudsplan.

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly