Cases

6 kunstwerkinspecties in en rondom Zwolle in 3D

Eyefly is door Ingenieursbureau Westenberg benaderd voor het volledig in beeld brengen van zes kunstwerken in opdracht van de gemeente Zwolle. Het doel van deze inspecties is de actuele staat en eventuele gebreken van de kunstwerken in kaart te brengen. 

Voor het inspecteren van dergelijke complexe en uitdagende kunstwerken is een drone de beste optie. De meerwaarde van drones is dat we alle moeilijk toegankelijke locaties goed in beeld brengen. Hierdoor wordt er een goed totaalbeeld van de gehele situatie gecreëerd. Ingenieursbureau Westenberg benaderde ons omdat wij een hoog detailniveau realiseren en wij verschillende softwaremogelijkheden hebben om de ingewonnen data goed te verwerken en te presenteren.

Eyefly bruginspecties Westenberg Zwolle

Inspecties

We hebben de kunstwerken in Zwolle volledig in beeld gebracht met een drone voorzien van een 100Megapixel camera. Alle details zijn weer te geven op sub-millimeter niveau. Elk detail van de boven- en onderzijde van het kunstwerk tonen we zeer precies.

In totaal hebben we zes kunstwerken ingevlogen, waaronder de Westenholtefietsbrug, de Holtenbroekerbrug, de Mastenbroekerbrug, de Twistvlietbrug, de Spoolderbrug en de Frankhuisbrug.

Door onze ingewonnen data zijn de kunstwerken te inspecteren op scheur- en scholvorming en loszittende, wellicht ontbrekende onderdelen. De ingewonnen data leveren we op aan Ingenieursbureau Westenberg. Zij beoordelen de beelden en leveren een rapport aan de gemeente Zwolle met daarin onderhoudsadviezen en een meerjarig onderhoudsplan voor de kunstwerken. Met name door de toepassing: 3D-mesh, konden de inspecteurs van Ingenieursbureau Westenberg een virtuele vlucht rond het kunstwerk maken, waarbij de schades en met name de locaties van de schades eenvoudig vastgelegd konden worden. 

Ingewonnen data

In totaal zijn er ongeveer 10.000 foto’s van alle 6 bruggen gemaakt. Deze foto’s rekenen wij aan elkaar zodat het een 3D-mesh wordt (zie animatie hieronder). Een 3D-mesh is een fotorealistisch 3D-model. De 3D-mesh geeft een goed totaalbeeld van het gehele kunstwerk en er kan tot op originele fotokwaliteit ingezoomd worden.

De ingewonnen data hebben we ook ingeladen in ons online platform. Dit is een platform waarin de ingewonnen data gepresenteerd wordt. In dit platform is de 3D-mesh te zien, in de 3D-mesh kan overal geklikt en ingezoomd worden. Wanneer je op een specifiek onderdeel klikt verschijnen de specificaties van dat onderdeel in beeld.

Ook is het mogelijk om opmerkingen en annotaties aan bepaalde punten in de 3D-mesh toe te voegen. Vervolgens worden alle bevindingen geëxporteerd naar pdf formaat. Zo kan in één oogopslag bekeken worden waar de eventuele gebreken van het kunstwerk zich bevinden. Het detailniveau van de 100Megapixel foto’s is kleiner dan een mm. Zie hieronder een animatie van hoe het platform werkt.

Kortom, het eindproduct wat wij geleverd hebben is een interactief 3D-model waarmee de inspecteur vanaf kantoor zijn/haar inspectie op uit kan voeren.

Vliegweer

Tijdens het inwinnen was het erg mooi vliegweer en door de (Corona)omstandigheden was het redelijk rustig op de weg. Ondanks dat het rustig op de weg was, waren er toch 11 verkeersregelaars aanwezig om al het auto- en fietsverkeer in goede banen te leiden. Het project en de samenwerking verliepen erg goed!

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly