Cases

Inmeten zandsuppletie – Texel

Al sinds 2018 vliegen wij ieder jaar minimaal vier keer op Texel. Voor Jan De Nul monitoren wij hier de zandsuppletie en in 2018 het geplante helmgras. In één dag vliegen wij een gebied in ter grootte van 400 voetbalvelden! Een uitdagende klus die wij meerdere keren per jaar uitvoeren op de Prins Hendrikzanddijk.

Eyefly Texel zandsuppletie hoogtemeting drone inspectie

Jan De Nul heeft in 2017 de zandsuppletie van de Prins Hendrikzanddijk aangenomen. Een erg omvangrijk project waarbij zowel waterveiligheid als natuurontwikkeling centraal staan. Aan de buitenzijde van de dijk heeft Jan De Nul een duinlichaam gecreëerd en is er helmgras gepland. Sindsdien monitoren wij elk jaar de zandsuppletie.

Omvangrijk project

Het gaat hier om een erg omvangrijk project waar we meerdere keren per jaar hoogtemetingen voor uitvoeren. Door de omvang en de complexiteit van de opdracht heeft Jan De Nul Eyefly ingeschakeld. Met onze drones vliegen wij het hele gebied in 4 uur in. Hierbij voeren wij verschillende hoogtemetingen uit. Het gebied moet binnen dit korte tijdsbestek ingevlogen worden in verband met hoog- en laagwater. Ook is het belangrijk dat alle data binnen één dag ingewonnen wordt, anders sluit de data niet goed op elkaar aan.

De eerste keer nadat Jan De Nul het duinlichaam gecreëerd heeft en het helmgras plantte (in 2017), hebben wij een automatische telling van het helmgras uitgevoerd. Er zijn circa 2 miljoen helmgras planten gepland. De ingewonnen data laden we in en op basis van machine learning worden de helmgras planten automatisch geteld.

Bij iedere meting bepalen we de hoogte van de door Jan De Nul geplaatste zakbakens. De zakbakens hebben als doel om te kijken of het gebied deformeert/verzakt. Dit meten wij efficiënt in met onze drones, dit bespaart tijd en kosten want meestal worden de zakbakens ingemeten met een traditionele GPS-RTK stok.

De omvang, de korte doorlooptijd en de meetnauwkeurigheid maken het een complex project. En daarmee een perfecte uitdaging voor Eyefly!

Eyefy zandsuppletie hoogtemeting Texel Prins Hendrikzanddijk drone inspectie

Uitdaging

De producten die wij opleveren aan Jan De Nul en indirect aan Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zijn een orthomosaic en een hoogtegrid met punten van elk 50 centimeter. Dit laatste is een hoogtemodel van het gebied inclusief vegetatie compensatie. Hiermee bepaalt onze opdrachtgever of alles nog steeds goed op hoogte ligt en of er veel zandverplaatsing plaatsvindt. Naast het vliegen binnen een kort tijdsbestek was het een uitdaging om de eventuele vegetatie te compenseren. Met een zelfontwikkelde tool zorgen wij ervoor dat wij de vegetatiehoogte automatisch vereffenen en bepaalt Jan De Nul de zandverplaatsing.

Al jaren

Al sinds 2018 voeren wij deze metingen uit voor Jan De Nul. Je kan dus wel stellen dat wij inmiddels goed bekend zijn op de Prins Hendrikzanddijk. Wij hopen dat we dit unieke project op deze prachtige locatie nog jaren mogen uitvoeren!

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly