Cases

Infrarood en visuele inspectie Stoomleiding Delfzijl

In samenwerking met Engie Services en in opdracht van Groningen Seaports heeft Eyefly een unieke inspectie uitgevoerd op het Chemiepark te Delfzijl.
Een dergelijke inspectie was tot dusver nog nooit uitgevoerd op het Chemiepark. De inspectie is uitgevoerd met een infrarood en RGB camera.

Over de case
Op het industrieterrein Oosterhorn in Delfzijl tussen de bedrijven Eneco Bio Golden Raand en AkzoNobel ligt een stoomleiding van Groningen Seaports met een lengte van circa 2.800 meter. Tot nu vonden de inspecties plaats via loopinspecties langs de leiding.
Engie en Eyefly voerden deze inspectie uit met behulp van de nieuwste drone, uitgerust met een 100 megapixel camera en infrarood camera. Dit levert veelvoudige en betrouwbaardere informatie op.

Wat is er uniek aan deze inspectie
“Het unieke in dit proces zit in de complexiteit van de vlucht. De vlucht gaat namelijk over een gebied waar verschillende industriële bedrijven gevestigd zijn. Hier gelden strenge veiligheidseisen, zoals bijvoorbeeld de ATEX richtlijn, die van toepassing is op alle plaatsen waar ontploffingsgevaar kan plaatsvinden. Alle bedrijven moesten toestemming geven om te vliegen boven hun terrein, wat organisatorisch erg uitdagend is.

Bovendien moesten de uitvoerende partijen voldoen aan de strenge regelgeving rondom het vliegen met drones. Het is de eerste keer dat een drone-inspectie op zo’n grote schaal in een industriële omgeving wordt uitgevoerd. Eerdere pogingen lukten niet omdat de technische mogelijkheden nog onvoldoende waren of vanwege het feit dat bedrijven geen toestemming verleenden om over hun terrein te vliegen. In Delfzijl hebben alle aanliggende bedrijven hun medewerking verleend.”

Als eindproduct is een puntenwolk en de bijbehorende foto’s geleverd. De puntenwolk heeft als doel om in een 3D omgeving de inspectie uit te kunnen voeren. Elke punt in de puntenwolk is gekoppeld aan een foto.

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly