Cases

Grootschalig verduurzamen met behulp van drones

Drone-mapping is inmiddels een geaccepteerde en bewezen methode om efficiënt, volledig en nauwkeurig data in te winnen. Dit in combinatie met het maken van beelden vanaf de grond zorgt voor een zeer volledig beeld. Wij zetten onze drones steeds vaker in bij het verduurzamen van wijken. Hele wijken worden tot enkele millimeters nauwkeurig in beeld gebracht en zijn in 3D van alle kanten te bekijken. De ingewonnen data verwerken we tot een 3D-puntenwolk en 3D-mesh.

Drone mapping verduurzamen zonenergie

Waarom inwinnen met drones?

Voor het inspecteren van gebouwen en woonwijken is het inwinnen van de data met behulp van professionele drones de beste optie. De meerwaarde van drones is dat alle moeilijk toegankelijke locaties goed in beeld gebracht worden én de ingewonnen data is zeer nauwkeurig. Daardoor is het de efficiëntste optie. Wij winnen onze data in met onze DJI M300-RTK drone voorzien van een 100 megapixel camera.

Fotorealistische data: de 3D-mesh

Eén van de eindproducten die wij leveren is een interactieve 3D-mesh. Een 3D-mesh is een bundeling van alle gemaakte beelden. Het is een kleurecht en hoog gedetailleerd 3D-model dat ook nauwkeurig op X,Y en Z ligt. Een 3D-mesh geeft de huidige situatie van de woonwijk op een levensechte manier weer.

De 3D-mesh leveren wij in ons online portaal, hierdoor kan de opdrachtgever werken met de 3D-mesh in combinatie met de 100 megapixel foto’s. De opdrachtgever kan de actuele situatie van alle kanten bekijken en inspecteren. Op basis daarvan bepalen ze hoe ze de wijk gaan verduurzamen. En dat allemaal vanaf hun bureau!” vertelt Remco Kootstra, bedrijfsleider Eyefly.

Drone inspectie 3D-mesh verduurzamen
Afbeelding: fotorealistische data – de 3D-mesh

Tot op de millimeter nauwkeurig

De 3D-puntenwolk en 3D-mesh die uit de ingewonnen data gegenereerd worden, worden gebruikt voor een breed scala aan mogelijkheden. De gegevens zijn tot op enkele millimeters nauwkeurig waardoor het niet alleen een prachtig beeld geeft van de actuele situatie, maar de gegevens worden met name gebruikt voor het doen van zeer nauwkeurige metingen.  

3D mesh fotorealistische data Eyefly
Afbeelding: 3D-mesh tot op de millimeter nauwkeurig

Alle fasen verduurzaming woonwijken

Remco vertelt “De ingewonnen data is veelal de basis voor het hele verduurzamingstraject. Zo wordt de data in alle fasen gebruikt”:

1.      In hoog detail vastleggen van de actuele situatie

Het verkrijgen van een actueel beeld van de situatie is van essentieel belang. Zo kan men op basis van drone data in combinatie met beelden vanaf de grond, waarmee de gevels vastgelegd worden, iets zeggen over de staat van de woningen. Het is daardoor mogelijk om bestaande schades tot op millimeter niveau te inventariseren (zowel voor als na de aanpassingen). Maar ook de omvang van de woningen en de posities van de bomen (voor bijvoorbeeld schaduwval op zonnepanelen) zijn inzichtelijk.

2.      Inventariseren van oppervlaktes

Op basis van de 3D-puntenwolk worden de oppervlaktes van de gevels, raampartijen en daken inzichtelijk gemaakt (in m²). Met deze informatie en in combinatie met andere gegevens kan vervolgens iets gezegd worden over het energielabel van de woningen.

Nadat het energielabel van het huis bekend is, bepaalt de aannemer wat er nodig is om de woningen te verduurzamen.

3.      Het begroten van de kosten

Nu er inzichtelijk is wat er nodig is om de woning te verduurzamen, kan de aannemer een kostenraming maken en die aanbieden aan de bewoners. De begroting is zeer betrouwbaar, dit komt doordat alle hoeveelheden exact inzichtelijk zijn. Hierdoor komt niemand voor verrassingen te staan.

4.      Engineerging van de aanpassingen (prefab)

Nadat er een akkoord is verkregen over het verduurzamen van de woningen kan de aannemer overgaan op het engineeren van bijvoorbeeld de prefab gevelelementen en raamkozijnen. “Doordat de ingewonnen drone-data zeer nauwkeurig is, is het niet nodig om de woningen opnieuw in te meten. Met een meetnauwkeurigheid van circa 5 millimeter kunnen zelfs de raamkozijnen en gevelelementen tot op de millimeter nauwkeurig geplaatst worden” sluit Remco Kootstra mee af.

Rotterdam drone mapping verduurzamen energietransitie

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly