Drone mapping

Drone mapping is een manier van landmeetkundige data inwinning vanuit de lucht. Eyefly is gespecialiseerd in het leveren van drone mapping gegevens. Een team van specialisten zorgt voor het inwinnen en verwerken van de geodetische data. Dit op een snelle en efficiënte manier, waarbij de kwaliteit van het eindproduct altijd centraal staat. We leveren verschillende producten zodat onze opdrachtgever altijd de juiste oplossing op haar vraagstuk krijgt.

Fotogrammetrie

Met onze professionele drones winnen wij (grote) gebieden, gebouwen en nog veel meer in. De techniek die wij toepassen met drone mapping is fotogrammetrie. Dit in combinatie met drones voorzien van een 100 megapixel camera én de juiste certificering. Onze piloten zijn namelijk ROC-gecertificeerd met aanvullingen; vliegen boven aaneengesloten bebouwing, operationeel spoor, hoger dan 120 meter en in veel no-fly zones. Door onze expertise verwerken we de ingewonnen data tot een waardevol eindproduct

Kwaliteit gaat hand in hand met nauwkeurigheid. Allereerst genereren we duizenden meetpunten per vierkante meter, dat zorgt voor een enorme hoeveelheid aan data. In vergelijking met traditioneel meten – met een GPS stok – meten we namelijk veel sneller maar ook veel meer gegevens in. Dat is het voordeel van onze expertise drone mapping. Vervolgens is controle van groot belang. Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van controlepunten, deze leveren we dan ook vaak aan onze opdrachtgever. Het contoleren van de ingewonnen drone mapping data doen we tijdens het gehele werkproces: tijdens de voorbereiding, het inwinnen maar ook tijdens het verwerken. Zo zorgen we dat het eindproduct altijd waardevolle en correcte informatie bevat.

Landmeetkunde met een drone

Hoe werkt landmeetkunde met een drone? Met een speciale camera onder de drone zorgen wij voor het inwinnen van data (drone mapping). Hierbij is landmeetkundige precisie van groot belang. Voorafgaand aan het vliegen meten we fysiek punten in volgens traditioneel landmeten. En zorgen we voor een automatisch vliegplan voor de drone. Dit zodat er voldoende overlap is tussen alle fotobeelden. Na een grondige kwaliteitscheck op de ingewonnen data, verwerken onze specialisten dit op kantoor.

Allereest optimaliseren we alle fotobeelden. Daarna rekenen we deze enorme hoeveelheid aan foto’s aan elkaar. Dit doen onze specialisten op basis van fotogrammetrie. Met een slimme software koppelen we de beelden op basis van overlap en GPS-informatie. Zo realiseren we een totaalbeeld – oftewel een 3D-puntenwolk – welke we later nóg preciezer positioneren in RD door de vooraf ingemeten fysieke punten. Zo behalen we een nauwkeurigheid tot wel 3 millimeter.

De 3D-puntenwolk verwerken onze specialisten vervolgens tot een eindproduct dat past bij het vraagstuk van de klant. Mede door de samenwerking met ons zusterbedrijf Geomaat ligt onze expertise in het realiseren van een eindproduct dat voldoet aan een hoge landmeetkundige kwaliteitsstandaard. Een veel voorkomend eindproduct is het digitale terrein model (DTM), dit zie je hieronder.

Het vastleggen van topografische data met een drone gaat veel sneller en er is minder mankracht nodig. Bovendien zorgt het voor nauwkeurige en volledige gegevens van een groot tracé. Een ander voordeel is dat we gemakkelijk ontoegankelijke gebieden in kaart brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan snelwegen en treinsporen maar ook onbereikbare gebieden, onveilige hellingen of ruw terrein wat niet geschikt is voor traditioneel meten. In tegenstelling tot bemande vliegtuigen of satellietbeelden, kunnen drones op een veel lagere hoogte vliegen. Dit zorgt voor een hogere resolutie (zeer nauwkeurige gegevens). En deze methode is sneller, goedkoper en onafhankelijk van atmosferische omstandigheden zoals bewolking.

Naast een DTM leveren we ook gedetailleerde 3D-modellen van gebieden. Het is ook mogelijk om eenvoudig een kadastrale kaart te realiseren met onze expertise drone mapping. Dit doen we aan de hand van drone orthofoto mozaïek. 

Orthofoto

Een orthofoto is een geogerefereerde luchtfoto met een hoge resolutie. De fotobeelden zijn dus waardevol voor 2D-mapping. Met andere woorden een orthofoto legt de basis voor het maken van plattegronden. Maar ook is drone mapping inzetbaar voor nul-opnames van tracés.

De fotobeelden maken we met een 100-megapixel camera aan de onderkant van onze drone. Hierdoor zijn de beelden zeer nauwkeurig en is het detailniveau tot op één millimeter precies. Bovendien positioneren wij de orthofoto in X en Y. Hierdoor is de orthofoto een uitkomst voor karteringen in GIS-applicaties als ArcGIS en QGIS. Wij gebruiken de orthofoto als onderligger bij al onze landmeetkundige metingen.

Volumeberekening

Aan de hand van de 3D-puntenwolk voeren wij een nauwkeurige volumeberekening uit. Dit is waardevol voor het bepalen van hoeveelheden aan zand of andere grondstoffen die bijvoorbeeld zijn opgeslagen in een depot. Ook kunnen we ook vragenstukken beantwoorden als: hoeveel kuub grond is er afgegraven? Of hoeveel grond moeten we toevoegen? Denk hierbij aan projecten gerelateerd aan natuurherstel of -behoud maar ook voor de realisatie van bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk: met drone mapping zorgen we op een efficiënter en slimme manier voor hoeveelheidsbepalingen.

Producten

De fotobeelden maken we met onze drone met
100-megapixel camera. De beelden zijn zeer nauwkeurig: tot 0,5 millimeter per pixel.

Daarom EyeFly

  • Gecertificeerd drone operator
  • Specialist in data-inwinning én verwerking
  • Experts op het gebied van Geo-, Infra- en Bouw

Meer weten?

Remco Kootstra
Bedrijfsleider & projectleider

+31 (0)6 5799 4595
remco.kootstra@eyefly.nl
LinkedIn

Gerelateerde projecten

Meer informatie over onze diensten en werkzaamheden?

Vraag naar de mogelijkheden bij een van onze specialisten of neem contact met ons op door een bericht te sturen.