Cases

Aanleg nieuw tuindeel Botanische tuinen Utrecht

Je vindt de weelderige Botanische Tuinen aan de rand van het Utrecht Science Park met een oppervlakte van wel 9 hectare. Hier klinkt het geluid van klaterend water, fluitende vogels en zoemende insecten en sta je letterlijk tussen duizenden planten met de mooiste bloemen. Sinds een aantal maanden wordt er hard gewerkt aan de aanleg van een nieuw tuindeel in de Botanische Tuinen: de Noord-Amerikaanse bostuin. Voor de landmeetkundige vraagstukken heeft Schagen Infra ons ingezet om met de drone nauwkeurige metingen uit te voeren in de verschillende fasen van het traject.

Eyefly volumemeting botanische Tuinen Utrecht

De werkzaamheden voor het nieuwe deel van de Botanische Tuinen zijn eind maart van start gegaan. De komende maanden wordt er gewerkt aan het gereedmaken van het terrein dat de basis vormt voor het nieuwe tuindeel. In 2024 wordt de tuin officieel geopend voor publiek.

Mapping

Schagen Infra legt het nieuwe tuindeel aan, in opdracht van Schagen Infra hebben wij het hele terrein ingewonnen voordat er begonnen is aan de uitvoering. Van de ingewonnen data hebben wij in de basis een 2D-orthomosaic en een 3D-Puntenwolk gerealiseerd die vervolgens vertaald zijn naar verschillende eindproducten.

DTM

Voor de aanleg vroeg Schagen Infra om een Digitaal Terreinmodel van het gebied. Omdat wij het gebied met drones inwinnen, winnen wij in één keer veel informatie in. Alle informatie leggen wij visueel vast. In plaats van om elke 5 meter een hoogte te meten, meten wij elke centimeter een punt zodat er een veel vollediger en nauwkeuriger beeld ontstaat.

Op basis van het door ons uitgewerkte DTM en het door Schagen Infra aangeleverde ontwerp, hebben wij volumeberekeningen gemaakt om de grondbalans te bepalen. In de eerste instantie was het ontwerp alleen beschikbaar in 2D, maar deze is door onze specialisten vertaald naar een 3D-ontwerp. Op deze manier weet de aannemer precies waar grond ontgraven en eventueel aangebracht moet worden.

Vanwege de omvang van het project verloopt de aanleg in fases. De grondwerkzaamheden rondt Schagen Infra deze zomer af. In 2024 kunnen bezoekers het nieuwe tuindeel komen bewonderen.

Controlemeting en revisie

Naast het uitvoeren van de nulmeting hebben wij ook een controlemeting uitgevoerd. Deze controlemeting is van essentieel belang om aan te tonen dat de bekisting voor het plaatsen van het beton voor de paden nauwkeurig uitgezet is. We hebben hier voor een eenvoudige methode gekozen waarbij we een hoge resolutie orthomosaic geleverd hebben. Hier hebben we het Uitvoering Ontwerp overheen geplaatst. Op deze manier is in één oogopslag zichtbaar of het ontwerp afwijkt van de realiteit. Onderstaande afbeelding geeft een indruk van deze visuele controle:

Eyefly inwinnen Botanische Tuinen Utrecht

Innovatief ontwerp

De nieuwe Evolutietuin heeft een innovatief ontwerp dat ontwikkeld werd door Hemelse Natuur in samenwerking met Botanische Tuinen (Universiteit Utrecht) en is ontworpen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. De hoofdindeling van plantengroepen wordt in het ontwerp verbeeld op basis van herhalende patronen.

Totaal product

Wat dit project uniek maakt is dat wij een totaal product leveren. Van de nul- tot en met de controlemeting en uiteindelijk de revisiemeting, zijn wij betrokken. Ook hebben wij een 2D-ontwerp vertaald naar een 3D-ontwerp. Inclusief grondbalans en volumeberekeningen.

Waarom drones?

Het is een innovatief maar vooral complex project waar drones heel goed bij passen. Drones meten duizenden punten per vierkante meter en de data kan snel vertaald worden naar AutoCAD of Civil3D bestanden. Een complex project als deze waarbij planning en snel schakelen van essentieel belang zijn maakt dat drones hier een grote meerwaarde leveren.

Neem contact op
Remco Kootstra

Bedrijfsleider en projectleider

Tel: +31 (0)6 5799 4595
 remco.kootstra@eyefly.nl

 • “Veiliger, efficiënter en sneller”

  Eyefly

 • “Hoge verwachtingen? Wij maken ze waar”

  Eyefly

 • “Moeilijk bereikbare gebieden? Wij zien geen barrières”

  Eyefly

 • “Niet alleen het inwinnen van data, maar ook de professionele bewerking”

  Eyefly